keskiviikko 1. elokuuta 2012

VI Unia

Miten suhtautua uniin? Syntyvätkö ne jatkaessamme alitajuisesti jonkin asian käsittelyä nukkuessammekin? Ovatko ne unelmia, maailmoja, joihin haluaisimme päästä valveilla ollessamme? Vai ovatko ne enteitä, korkeamman voiman antamia maistiaisia siitä, mitä huominen - tai sitä seuraavat päivät - tuo tullessaan?

Olen toisinaan kirjoittanut ylös näkemiäni unia. Ne ovat vain harvoin olleet yhtenäisiä tarinoita ja silloinkin kun näin on ollut, en ole vaivautunut kirjoittamaan kaikkea yksityiskohtaisesti. Olen hakenut niitä asioita, jotka itselleni tuntuivat tärkeiltä. Pari vuotta myöhemmin muistiinpanoja tosin on hankala ymmärtää, kun ne koostuvat irrallisista toteamuksista: suuri punainen huivi, autossa me kaikki, henkilöt A ja B. Usein kaikki on lisäksi kirjattu omalla mahdottomalla käsialallani aamuisen utuisesti. Kirjoittamalla paitsi muistan joitain unia vuosienkin takaa, olen myös löytänyt joitain yllättäviä yhteneväisyyksiä. Esimerkiksi, vaikuttaa siltä, että joka vuosi juhannusviikolla näen unta koulusta. 

Monesti olen voinut selittää unen edellisen päivän tapahtumilla tai asioilla, jotka ovat pyörineet päässäni juuri ennen nukkumaanmenoa. Yksi tietty ihminen oli siinä, koska olimme päivällä viettäneet aikaa yhdessä, toinen taas koska olin huolissani hänen jaksamisestaan. Kerran käsittelin useissa unissa peräkkäisinä öinä sen hetkisiä ihmissuhde ongelmiani. Kuitenkin joskus uniini ilmestyy yllättäviä vierailijoita ja tapahtumia, joilla ei tunnu olevan mitään tekemistä minkään muun kanssa, ja joiden kanssa en ole ollut tekemisissä aikoihin. 

Kyllä, vaikka pyrin nauttimaan itsenäisyydestäni, kaipaan toisinaan ihmistä rinnalleni, siksi en ole yllättynyt nähdessäni unta minusta suutelemassa toista. Valitettavasti en kykene muistamaan, kuka oli salaperäinen nainen seurassani. Voi kuinka toivon tuon olevan enneuni...

Olen usein tehnyt päätöksiä unien perusteella. Kerran, näin unta eräästä ihastuksestani ja päätin unen perusteella lähteä hänen matkaansa, henkisesti. Se kannatti vaikkei suhde ikuinen ollutkaan. 

On öitä, kun unet ovat ymmärrettävissä minunkin logiikallani. On öitä, jolloin niiden selittämiseen tarvittaisiin erillinen unikirja, mutta en ole varma uskonko moisiin symbolisiin selityksiin. Niin, ja on öitä, jolloin missään ei ole mitään järkeä ja katkonaiset kuvat vain seuraavat toisiaan. 

Ja on unettomia öitä.

1 kommentti:

  1. Tottahan toki unet syntyvät siitä mitä on jo valmiiksi meidän päämme sisällä.

    Joten eikö ole järkevää, että korkeampikin voima viestittää meille sillä materiaalilla, jota päässämme jo on? Emmehän me muuten voisi niitä viestejäkään ymmärtää.

    Mielikuvitus on todellisuutta. :)

    VastaaPoista