maanantai 6. elokuuta 2012

VIII Ystäville

"Jokainen ihminen on laulun arvoinen, jokainen elämä on tärkeä." - Veikko Lavi

Liian harvoin osoitamme sen ystävillemme. Ystävänpäivä on joka päivä, ei vain helmikuun neljästoista. Onneksi on hetkiä, jolloin saamme kertoa ihmiselle vieressämme (tai maailman toisella puolen) heidän merkitsevän meille elämää, tai miten kukakin sitten asian kokee ja ilmaisee. Tämä kirjoitukseni olkoon omistettu nyt kaikille ystäville. 

Ystävät ovat erilaisia, ovathan he ihmisiä, ja jokainen joka on joskus sotkenut värejä/laittanut ruokaa/leikkinyt kemistiä tietää, että erilaisia osia yhdistelemällä saadaan hyvin erilaisia lopputuloksia. Yhdistettäessä kaksi erilaista ihmistä, saadaan aina erilainen ystävyyssuhde. Entä sitten, kun soppaan lisätään uusia osapuolia? Variaatioita voi johtaa lukuisia, kaikki riippuu kaikesta. Yksi ihminen muodostaa erikseen oman suhteensa yksittäisiin ihmisiin, tilanteeseen, kokonaisuuteen. 

Kahden ihmisen ystävyys rakentuu pohjan päälle. Ensimmäiset kontaktit, tilanteet ja ympäristö, jossa ystävyyden ensiaskeleet otetaan, vaikuttavat siihen millainen suhde kahden ihmisen välille muodostuu. Ystävyyssuhde on elävä organismi, se muuttuu, mutta pohjan voi vain hyvin harvoin luoda täysin uudelleen.

Olen kuullut puhuttavan ihmisen eri rooleista kuvattaessa persoonaa ja ihmisen elämää. Ihminen on yhdessä hetkessä työntekijä/-antaja/opiskelija/opettaja/kollega toisessa äiti/isä/sisko/veli/tytär/poika/mies/vaimo/tyttöystävä/poikaystävä. Listoja voisi jatkaa loputtomiin. Kun yksilö liittyy osaksi suurempaa kokonaisuutta (perhettä/työyhteisöä/harrasteryhmää/yms.), hän omaksuu roolin. Hänelle muodostuu paikka ryhmässä. Näin on jokaisessa ystäväporukassakin.

Jotkut ystäväpiirit ovat hetkellisiä, aikaan tai paikkaan sitoutuneita, ja vaikka ne muovaavat meitä ihmisinä, niistä on helppo siirtyä pois. Toiset liittoumat sen sijaan ovat sitäkin tiiviimpiä. Joskus jopa niin tiiviitä, että uuden ihmisen voi olla vaikea löytää paikkansa osana kokonaisuutta, mikäli hänet päästetään tätä yrittämään. Nämä ystäväporukat ovat syntyneet kestämään, tavalla tai toisella.

Ystävät kasvavat yhdessä. Heille muodostuu yhteisiä tapoja, rutiineja ja jopa rituaaleja (ei, en tarkoita minkäänlaista kulttitoimintaa), joita ystävyyssuhteen ulkopuolisen voi olla hankala ymmärtää tai edes hyväksyä. Hyvin läheinen ystävyys voi aiheuttaa epävarmuutta ihmisessä, joka ei ole kasvanut samoihin tapoihin. Viisaat ihmiset saattavat päästä osaksi toisten maailmaa tai edes oppia ymmärtämään näiden tarvetta siihen.

Ystäväni ovat löytäneet minut erilaisista yhteyksistä. Yhden kanssa törmäsimme vasta, toinen on kulkenut mukana jo kauemmin. Joidenkin kanssa haluaisin syventää ystävyyttämme, toiset ovat siirtyneet taustavaikuttajiksi. Kaikki he tuntevat minut, tai yhden puolen minusta, jotkut useitakin puolia. Uskollisimmat heistä hyväksyvät minut kaikkine vikoineni.

Kiitos kaikille rakkaille ystäville!

 
Tämän illan inspiraatio syntyi tarpeesta jakaa pieni kokemus ystävän kanssa, ja huomiosta, että minulla on läheisiä ihmisiä, jotka kuuntelevat. 
Ystävyys yhdistää, läheisyys lämmittää, nämä kulkevat käsikkäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti