perjantai 10. elokuuta 2012

X Hymy

Hän hymyili minulle. Emme olleet koskaan ennen tavanneet, emmekä koskaan tulisi enää tapaamaan, mutta hän hymyili minulle. Katsoimme toisiamme silmiin ja jaoimme yhteisen hetken. Hymyilin takaisin.

Mitä hymy vaatii antajaltaan? Hieman lihastyötä, jota tosin tuskin huomaa ellei halua ehdottomasti harrastaa kasvojumppaa. Toisen huomioimisen ja vain hetken aikaa, ei sen enempää.

Mitä hymy antaa vastaanottajalleen? Viestin: en ole yksin, minustakin välitetään. Lohtua, turvaa, toivoa ja onnentunteen. Muiston, joka kantaa kauas. Kehoituksen hymyillä.

Mitä hymy antaa antajalleen? Sen tunteen, minkä hyvän tekemisestä vain voi saada ja, jos hyvin käy, hymyn takaisin.

Hymy on ihmimillinen asia. Vain harvat eläimet hymyilevät (apinat ehkä?) ja nekin, joiden ilmeistä löytyy jotain hymyn tapaista, liittävät sen hampaiden paljastamiseen ja näin ollen uhkaavaan käytökseen. Ihmisten kesken hymy on kuitenkin ystävällinen ele, jonka kuka tahansa voi suoda toiselle ja näin tehdä toisen päivästä hieman valoisamman.

Matkustaessani maailmalla olen tavannut valtavasti ihmisiä - isäntiä, emäntiä, asiakaspalvelussa työskenteleviä ja ihan vain ohikulkijoita. Mitä kauemmas olen Suomesta lähtenyt, sitä suurempi osa täysin tuntemattomista ihmisistä on hymyillyt minulle. Niille, joille se on työtä (esim. hotellihenkilökunta), hymyily ja ystävällinen käytös on opeteltua ja siksi toisinaan hieman liioiteltuakin, mutta aivan toista on kulkea kadulla ja nähdä vastaantulijan hymyilevän. Helposti tottumattomana katsoo ympärilleen, jos hän hymyili jollekin tutulleen, joka seisoi vieressäsi, mutta ei. Ihminen voi hymyillä toiselle ilman, että tuntee tätä ennestään. 

Eräs ystäväni sanoi kerran matkamme jälkeen, että aikoo muistaa Suomessa, kuinka mukavaa on tavata kadulla kulkiessa hymyilevä ihminen. Täällä päin he ovat harvinaisuuksia, outolintuja. En tiedä kykenikö tuo ystäväni itse toteuttamaan ideaaliaan, mutta kiitos tuon ystävällisen hymyilevän suomalaisen, joka jää nimettömänä sydämeeni, itse koetan muistaa hymyillä. 

Jos joku hymyilee sinulle kadulla, älä pelästy. Se voin olla minä, tai joku muu, joka haluaa levittää pieniä onnen pisaroita maailmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti