perjantai 7. syyskuuta 2012

XIX Onnesta

Suuri osa ihmisistä ei ole koskaan täysin tyytyväinen siihen, kuinka asiat kulloinkin ovat. Aina on jotain, josta tehdä ongelma. Aina voi toivoa enemmän, epäillä kaiken kestämistä, kaivata vapautta tai läheisyyttä, itkeä jonkun menetetyn tai vielä saavuttamattoman perään. Vain hyvin, hyvin harva meistä osaa olla ehdoitta onnellinen. En ole tavannut montaa ihmistä, jotka hetkeä pidempään voisivat vilpittömästi kertoa minulle olevansa onnellisia, kertoa saaneensa kaiken toivomansa.

Onko sitten lainkaan mahdollista olla ehdoitta onnellinen? Voiko ihminen saavuttaa kaiken toivomansa, löytää onnen haluamatta enää enempää? Hetkellisesti kyllä, uskon, että se on mahdollista. Tiedän, että on mahdollista tuntea sydämensä täyttyvän lämmöstä ja unohtaa kaikki paha ja puutos. On mahdollista heittäytyä niin täysin elämään, että hetken saa kokea olevansa taivaassa. Koska olemme kuitenkin kaikki vain ihmisiä, en usko kenenkään kykenevän elämään täydellisessä tyytyväisyydessä koko elämäänsä. Meihin on istutettu sisäinen tarve jatkuvaan muutokseen ja toive paremmasta. Siihen perustuu ihmisten valta maapallolla. Kautta aikojen, esi-isämme jo kauan sitten, me nyt ja jälkeläisemme meidän jälkeemme haluavat tehdä tästä maailmasta paremman paikan elää. Näin olemme vallanneet tämän planeetan ja siirtyneet kohti avaruuden valloitusta. Ei se kaikki siis aivan turhaa ole ollut.

Toisaalta, maailmallemme voisi tehdä hyvää, jos olisimme tyytyväisiä elämäämme hieman useammin. Ajaessamme omia etujamme olemme tehneet pahaa myös rakkaalle pallollemme. Ehkä, jos olisimme ehdoitta onnellisia hieman useammin, jättäisimme keksimättä jotain, säästäisimme luontoa ja sitä kaikkea kaunista, joka jo ympärillämme. Voisimme opetella oikeasti nauttimaan siitä, mitä olemme jo saaneet. Oppisimme ehkä siinä sivussa arvostamaan toisiammekin hieman enemmän.

Joku voi sanoa, ajatusmaailmani olevan lapsellinen, koska uskon jokaisen kykenevän olemaan onnellinen hetken niin halutessaan. Olen nähnyt onnen, joka loistaa slummilapsen kasvoilta hänen uidessa kuraisessa vedessä sateella, onni ei siis ole materiasta kiinni. Ei, kaikki riippuu siitä, miten itse suhtaudumme asioihin. Elämä on asenne kysymys. Jos todella haluat nauttia hetkestä, maistaa palan onnea, voit sen saavuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti