keskiviikko 5. helmikuuta 2014

LXXIX Ystäviä ja rakkaita

Tuhat asiaa, jotka pitäisi tehdä, mutta tässä olen.

Ystävänpäivä on tulossa ja esiin nousi kysymys: kenen kanssa sitä oikein tulisi juhlia? Tämän sydänten täyteisen ja kovin vaaleanpunaisen juhlan ydin on nyt etsinnän kohteena.

Minun ja muiden antiikin ystävien iloksi voin kertoa, että kyseisen juhlan juuret on johdettu antiikin Roomaan. Lupercalia, jota juhlittiin 15. helmikuuta, oli Junon, naisten ja avioliiton jumalan, ja Panin, luonnon jumalan, juhla. Kuten niin monen muunkin "pakanallisen" juhlan kohdalla, kristityt eivät suvainneet Lupercaliaa. Tämä antiikin jumalten juhla yhdistyi edellisenä päivänä vietettyyn pyhän Valentinuksen päivään. Yhä tänä päivänä englanninkielisissä maissa ystävänpäivää kutsutaan nimellä Valentine's day, joka juontaa juurensa pyhimyksen nimestä.

Ystävänpäivää on vietetty Englannissa jo vuosisatoja, mutta vasta juhlan saapuminen Amerikan mantereelle 1800-luvulla antoi sille nykyisen hyvin kaupallisen vivahteensa. Näiden maiden ystävänpäivän ajatukselle on yhteistä sen romanttisuus. Valentine's day on nimenomaan rakastavaisten päivä. Ruusut, sydämet ja rakkaudenosoitukset kuuluvat ja näkyvät 14. helmikuuta.

Suomalaiset ovat muokanneet ystävänpäivästä suomenkielisen nimensä mukaisen. Meillä ystävänpäivää vietetään muistamalla ystäviä korteilla ja pienillä lahjoilla. Amerikan mallin mukaan myös Suomessa ystävänpäivä on muodostunut valitettavan kaupalliseksi.

Molemmat ideat ovat kauniita. Rakkaan/rakkaiden muistaminen on aina palkitsevaa. On aivan mahtava tunne, kun onnistuu yllättämään ystävän pienellä ystävänpäivämuistamisella. Toisaalta minua kiehtoo ajatus jostain erittäin romanttisesta oman rakkaan kanssa kahden kesken. Onko 14. helmikuuta ystävänpäivä vai Valentine's day? Vai olisiko se molempia?

Will you be my Valentine?

* * *
 
Miks usein, rinta, riutuvasti
niin huokaat oi?
Kun tähdet yöllä tuikkii turvaisasti,
miks usvain tyynten halki haikeasti
valitushuutos soi?
- J. L. Runeberg -
 
Hyvää Runebergin päivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti